Arabinogalaktan

ÁrisevCvitamin_3D

Arabinogalaktan je polisaharid, prirodni sastojak, dobijen najčešće iz kore Sibirskog ili Severnoameričkog ariša gde se nalazi u velikim koncentracijama, iako je najčešći sastav zidova većine ćelija na zemlji. U zdravstvenoj primeni se koristi kao jedan od glavnih, pored vitamina C i ehinacee (dobijene iz korena biljke) stimulatora imunog sistema u sprečavanju virusnih i bakterijskih infekcija.

Arabinogalaktan ariša je odobren od strane FDA 1965. godine za direktno dodavanje hrani, i dobio status GRAS (Generally Recognized As Safe) tokom 2000. godine.

Ovo je bitno naglasiti, jer dok se ne pronađe nešto efikasnije u borbi protiv Korone (Kovida) ovo bi moglo biti rešenje za ublažavanje posledica a možda i za rešenje problema.

Bogat je vlaknima i za njega mnogi alternativni stručnjaci smatraju da može da zaštiti od uobičajenih, ali još važnije i od neuobičajenih, retkih infekcija. Smatra se da do drastičnog povećanja imuniteta dolazi zahvaljujući delovanju na povećanju količine probiotičkih bakterija u crevima u fazi prolaska kroz fermentaciju.

Iz, još nepotpuno istraženih razloga, ovakvo delovanje dramatično pokreće povećanje obrambenih antitela, uključujući imunoglobulin G (IgG), kao i protupalne proteine poput faktora nekroze (ubijanja) tumora (TNF).

Postoje i zvanične studije koje pokazuju pozitivno delovanje arabinogalaktana na konkretne zdravstvene probleme. Poznato je da su u indijanskim kulturama odavno koristili koru ariša u rešavanju prehlade, ali ozbiljna istraživanja, uključujuići i placebo efekte, su objavljena u „Current Medical Research and Opinion“.

 

Više o arabinogalaktanu možete pročitati na sledećem linku.